VIDEO | Ana-Maria Păunescu: „În a doua zi a festivalului are loc concursul de folk”. Andrei Păunescu: „Bunicul a stat foarte mult în pușcărie”

Publicat: 20/07/2023, 09:28

Ana-Maria Păunescu și Andrei Păunescu au fost invitații lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Urmașii lui Adrian Păunescu au vorbit despre a doua zi a festivalul dedicat tatălui lor denumit „Festivalul Adrian Păunescu”, care a ajuns la ediția a IX-a și în care se vor susține recitalurile de folk. Mai mult, în ultima zi de festival, invitații vor merge la casa memorială a lui Adrian Păunescu de la Bârca pentru a depăna amintiri. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Ana-Maria Păunescu: A doua zi, de dimineață, avem concurs de muzică folk la Filarmonica Oltenia, în Sala mare, seara, în Parcul Românesc cu tot de la ora 19:00, toate evenimentele sunt de la ora 19:00 ca nu ne încurcăm. Cenaclul Flacăra, cu cei care au putut veni dintre cei care ne-au mai rămas aproape.

În ultima zi de festival, duminică mergem la Bârca dimineață, în satul în care a copilărit Adrian Păunescu, pentru un scurt moment artistic la Centru Cultural „Adrian Păunescu” din Bârca și pentru un moment de emoție la casa părintească. 

Ultimul moment al festivalului de anul acesta va fi decernarea premiilor de la concursul de poezie la Teatrul Național „Marin Sorescu”, duminică seara și recitalul lui Florin Piersic la orele 19:00 la Teatru Național din Craiova”.

Întrebat ce amintiri are de la Bârca, locul în care Adrian Păunescu a copilărit, Andrei Păunescu spune:La Bârca am amintirimulte. Mergeam foarte des și foarte mult până prin 1981, când au început turneele alea fără sfârșit ale Cenacului și mergeam câteodată și lăsa câteva zile în plus pe mine simt cum este viața în casa părintească. merg să mă joc… asta prin ‘79-’80. La Bârcă am văzut la un televizor cu purici, împreună cu tata, cu tataia și acolo am văzut celebru meci Dinamo –FC Argeș, (3-4), când a câștigat Dobdrin campionatul”.

De asemenea, întrebată dacă a fost la Bărca, Ana-Maria Păunescu spune:  „Am fost! Cât am fost copil mergeam cu copiii lui Andrei. Am stat de câteva ori cu Adrian Păunescu pe terasa casei acolo. Nu-mi aduc aminte când a fost ultima dată, dar întotdeauna mergeam vara, mâncam lubeniță…”

Andrei Păunescu aspune că tată lui îi povestea adesea despre copilărie, despre locurile unde stătea cu tatăl lui care a fost „modelul lui intelectual”.

„Îți poți închipui că în 1940 și ceva, spre 1950, un bunic liberal, băgat în pușcărie de legionari, revizor școlar de Dolj, îl învăța pe micul Adrian Păunescu depre Avram Iancu, importanța Ardealului, reguli de gramatică, regulile Limbii Latine, astfel încât când tata era prin clasa a II-a sau a III-a sau a IV-a, bunicul meu, care nu mai avea pensie fiindcă avea „dosar prost” și îi luase pensia, făceam meditații cu copiii. Sigur nu și-a luat șase case din chestia asta, nici n-a ajuns președintele României, dar făcea meditații și îl lăsa pe tata să-i corecteze și fac meditația în continuare, câteodată cu elevi mult mai mari.

Tot acolo, bunicul lui Marin Păunescu a păzit via, îi făcea cu roșii luate de acolo dintre rândurile de vie, îi făcea supă de roșii la foc de coceni de porumb. Și acolo toată mitologia i s-a creat și i s-a consolidat, pentru tatăl lui, bunicul nostru Constantin Păunescu, pe care Ana nu l-a prins tataia a murit în octombrie 1990. Ana s-a născut în decembrie 1990.

Tatăl lui Adrian Ponescu era mai ales în pușcării – 15 ani de condamnare doar fiindcă n-a vrut se lepede de convingerile lui.

Cine spune prostia asta? Că „hai, bă, când te bate soarele în cap? Cemitologie? Ce? Unde s-au făcut marile filozofii imbatabile până astăzi din Grecia antică? Nu cumva în soarele torid? Unde sunt marii filozofi?”, încheie Andrei Păunescu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Gestul impresionant al lui Ed Sheeran pentru Chris Hemsworth în timpul concertului de la București
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia